Ekstremt tynd, ekstremt tyk eller ekstremt normal?

1 okt

Vi bevæger os fra den ene yderlighed til den anden .. Jeg savner sunde former!

Billedet som  for noget tid siden vakte stor diskussion på Facebook

Jeg synes ganske enkelt, at det er forfærdeligt at vi skal bekæmpe “slankehysteriet” med en endnu større”fedme epidemi”. Hvad jeg mener er, at  modellerne fra Victorias Secret er nok for tynde til, at det kan være sundt, men nogen af modellerne fra Dove reklamen er lidt ekstra fyldige – sagt med et gran salt – de fleste af dem er ganske normale – det er tendensen som skræmmer mig … Hvor er de kvinder som er midt i mellem?  Er det mig som er helt galt på den? Der har aldrig været flere overvægtige i fx Danmark. 52% af befolkningen af i dag overvægtige og næsten hver 5. er svært overvægtig viser nyere befolkningsundersøgelser af  Region Midtjylland om livsstil og helbred i Politikken.

Billede af plus size modeller fra V Magasin

Plus size modellerne opblomstrer i modeindustrien, og nogle af dem er virkelig store kvinder, men er det virkelig en sund tendens, vi er på vej hen i mod? Kan det virkelig være “kuren” mod mennesker med spiseforstyrrelser og lavt selvværd?

Jeg efterlyser den normalvægtige kvinde, som spiser slik og måske træner 2-3 gange om ugen. Hende som har sunde former! Jeg synes det er ærgerligt, at ligefrem sende det signal, at det er bedre at være overvægtig end undervægtig, da begge muligheder er lige usunde.  “Det jo er langt smukkere at være frodig end kun skin og ben” – det har jeg hørt alt alt for mange gange også lignende kommentarer fra fx sangeren Adele .. Forstå mig ret,  jeg synes også, at større kvinder er smukke, men ikke decideret overvægtige kvinder, set i forhold til de risici som det kan medfølge, såsom sukkersyge, hjertekarsygdomme osv.

Dette er naturligvis beskrevet lettere karikeret, idet Dove-modellerne på ingen måde er ligeså ekstremt fede, som Victoria Secret modellerne er ekstremt KZ-tynde. Men det synes som om at skønhedsidealer, som brugt af modeindustrien pendulerer mellem ekstremer – måske er netop dette definitionen af modeidealer, for selv hvis man argumenterede for at bevare et ideal i midten af de to ekstremer – altså at tilstræbe en vægt, der kunne kaldes normalvægtig – ville man selv havne i et ekstrem: Nemlig det at skulle balancere imellem hverken for tyk eller  for tynd. Måske er dette blot ligeså slemt, og så er vi ikke stillet bedre end før ..?

/Shirley

10 kommentarer til “Ekstremt tynd, ekstremt tyk eller ekstremt normal?”

 1. Ina oktober 1, 2012 hos 9:30 pm #

  det er næsten uhyggeligt. jeg har tænkt det samme HELE dagen.. har bare ikke haft kræfter til at finde ord..
  THANK YOU I SO AGRY!!!!!

 2. Anonymous oktober 1, 2012 hos 9:52 pm #

  Har faktisk tænkt det samme længe. Fair nok ,size 0 = no go det er sgu ikke pænt eller sundt. Men så har jeg ofte set Top Model hvor der lige dukker en Plus Size model op, som er en str. 42-måske endda en 44. Altså hvad med os der bare er en 38 ?
  Når jeg går ned på gaden ser jeg flest piger der er en 36/38 – og umiddelbart vil jeg sige at det også er det der er mest udbredt, det er også de størrelser der bliver udsolgt hurtigst. Burde man helt seriøst ikke bruge modeller der har den str. , som deres kunde målgruppe også har?

  Ligesom H&M BB- de bruger plus size modeller , men deres tøj er også beregnet til plus size piger.

 3. fridaspeach oktober 1, 2012 hos 10:25 pm #

  Jeg er ked af at sige det Shirley, det er dig der er gal på den mht. Dove modellerne.

  Se på deres livvidde – intet bildæk og forholdsvis flad mave.
  Fedtet sidder på deres lår og numse – her lagres kun det sunde fedt, som vi får fra de gode fedtsyrer (omega 3-, 6- og 9-fedtsyrerne) og har man fedt her og flad mave er man absolut ikke overvægtig – man har kvindelige former.

  Jeg læser professions-bachelor i Ernæring & Sundhed, det er ikke vrøvl jeg skriver ovenover 🙂

  Det mest skræmmende er folks forskruede opfattelse af Dove modellerne som værende overvægtige.

  Heldigvis bevæger vi os kraftigt hen mod en ny “dille” mht. kropsidealer – FIT er det nye hit.
  En fit-looking krop er en sund krop, og dette kan heldigvis ikke diskuteres, medmindre vi taler ekstrem bodybuilderkrop… Det er altså bare en krop på unødvendigt overarbejde.

  Håber det gav mening 🙂

  Knus
  Frida

  • Shirley N oktober 2, 2012 hos 9:30 am #

   Jeg kan sagtens se hvad du mener, det er også derfor jeg pointere, at det er skrevet lettere karikeret 🙂 Og, at der kun er nogle af modeller, som kunne betragtes som lettere overvægtige …

   Jeg har også hørt om det med max 80 cm i taljen osv, men jeg tænker bare, at hvis ens fedtprocent er for høj, så må det da betyde der er noget galt – at man enten spiser forkert eller træner for lidt, selvom det måske kun sidder på numse og lår?

   Præcis! “Fit/strong is the new skinny” – det synes jeg er et langt bedre budskab at sende!

   • fridaspeach oktober 2, 2012 hos 9:42 am #

    Man kan godt have en høj fedtprocent uden at være usund, det er lidt tricky 🙂
    BMI er også en enormt dårlig og kritiseret metode til at udregne en persons sundhed – modellerne fra Victoria’s secret har formentlig et for lavt BMI, men de kan samtidig være tyndfede, hvor alt fedtet sidder om organerne. Dette kan ikke måles med BMI-metoden.
    Lige tilbage til fedtet på lår/numse… Har man stor numse eller store lår kan det godt betyder, at man motionerer for lidt, men ikke at man spiser forkert (som sagt er det de sunde fedtsyrer der giver fedt på lår og numse). Der er også tilfælde som Beyoncé og Jennifer Lopez, de har store lår og en stor booty, men de bruger jo i allerhøjeste grad kroppen meget ved dans, så det kan også bare skyldes muskler 🙂

 4. fridaspeach oktober 1, 2012 hos 10:28 pm #

  Og….

  Det er faktisk langt sundere at have lidt for meget på sidebenene end lidt for lidt 😉
  Kroppen belastes i langt højere grad, når man er for tynd, end hvis man er lidt for tyk.

 5. Rikke Sunds oktober 2, 2012 hos 1:49 pm #

  ENDELIG en der kan sætte ord på det! at vi går fra yderligheder til yderligheder, istedet for fokus på “det normale” mennesker. Kurver er flot, men det er også flot at være slank og “fast”, det afhænger af øjet der ser 🙂 jeg fandt dit indlæ g igennem Ina (miss-fail.com), og vil bare sige thumbs up og keep going!

  Knus
  Rikke!
  rikkesunds.blogspot.com

 6. ganskenormal oktober 2, 2012 hos 7:25 pm #

  Puha :/ Dovemodellerne ser sunde og raske ud, på ingen måde overvægtige. Plussize modeller kommer frem, fordi der ER så mange tykke mennesker; de kan ikke identificere sig med de typiske modeller (eller deres tøj). Derfor er det en god investering for modeindustrien at fokusere på den meget store del af befolkningen, der er overvægtige.

 7. Marco oktober 11, 2012 hos 11:42 pm #

  Jeg synes, at Victoria Secrets “kampagne” virker ironisk. Jeg ville da også på alle mulige måder elske min krop, hvis den var nærmest perfekt, som de modeller Victoria Secrets viser.

  • Marco oktober 11, 2012 hos 11:43 pm #

   Og jeg mente så Victorias Secret, hov.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: