It’s gooood to be back!

15 jul

Jeg er tilbage med 280 Duracel kaniner i timen og ejer igen massere af overskud! Bloggen bliver langt mere ærlig og personlig end tidligere. Det synes jeg at både I, men også jeg, fortjener. Livet, verdenen og universet kan ikke blot opdeles i sort og hvid.. Jeg håber I vil deltage mere aktivt i mine indlæg, og så vil jeg gøre mit allerbedste, for at vi tilsammen kan skabe en helt fantastisk blog.


Hvad sker der ellers?
Jeg er så småt ved at få styr på mit bizarre forhold til mad eller mere specifikt min spiseforstyrrelse. Jeg har langt om længe erkendt over for mig selv, at jeg har et problem og nu også over for jer. Erkendelsen er det første skridt – man skal erkende, før man kan bearbejde det og det samme princip gælder vel egentlig i bund og grund de fleste problemer…
Jeg synes desværre, at det i vores samfund er blevet sværere at tale om problemer, at problemer næsten ligefrem er blevet et tabu. Det paradoksale er, at vi har fået så fandens mange kommunikationsmidler og alligevel er mange alene med deres problemer. Jeg ved, at der er mange piger derude som kæmper med deres udseende og vægt – de har måske allerede en spiseforstyrrelse, blot uden de ved det.  Jeg vil rigtig gerne bruge bloggen og særdeles dette indlæg til at belyse emnet, få luftet mine tanker og følelser og forhåbentligt hjælpe nogle af jer.

Jeg finder det især opsigtsvækkende at fedme hovedsageligt bliver betragtet som selvforskyldt “man kan jo bare lade være med at spise”, hvorimod fx anorektikere ofte bliver mødt mere omsorgfuldt.  Anoreksi, bulimi og overspisning er de mest normale spiseforstyrrelser, hvor den sidstnævnte ”overspisning”, desværre ofte er en overset spiseforstyrrelse. Denne spiseforstyrrelse er også kaldet Binge Eating Disorder (BED), men er ikke blevet officielt anerkendt i Danmark endnu. Grundet for lidt viden har den endnu heller ikke fået en psykiatrisk diagnose. Hvilket er lidt problematisk, da i f følge mange statistikker ligger BED øverst på listen af spiseforstyrrelser.  Man kan sagtens være normalvægtig som overspiser, men der vil givetvis komme flere kilo på sidebenene med årene. I mit tilfælde, drejer det sig om BED dvs. jeg altså overspiser.

Typiske tegn på man overspiser

 • Man har en oplevelse af mangel på kontrol over sulten og madindtagelsen: Hvad og hvor meget man spiser. Man føler sig afmægtig og afhængig. Nogle kalder sig tvangspisere eller madmisbrugere. Der er tale om psykologisk afhængighed. Man bliver afhængig af den følelse af velbehag, der opstår på grund af frigørelse af blandt andet dopamin i hjernen. Man slipper for noget ubehageligt, og der er derfor tale om en kraftig negativ forstærkning
 • Man spiser i hemmelighed og forsøger dermed at skjule over for andre – selv de nærmeste – at man spiser, selvom ens overvægt tydeligt fortæller en anden historie. Det skyldes, at det at overspise er forbundet med megen skam og dårlig samvittighed.
 • Tankerne om mad, krop, vægt og udseende fylder meget i ens dagligdag. Utilfredshed med ens krop eller dele af den er stor.
 • Man har ofte mange regler om, hvad man må spise og ikke spise.
 • Tænkningen er præget af enten-eller, såkaldt sort-hvid-tænkning. Enten har man kontrol over maden, eller også har man slet ingen kontrol. Den gyldne middelvej findes ikke.
 • Selvværdet er lavt, og selvværdet er i stort set kun knyttet til ens vægt.
 • Man føler sig ofte forkert, at man ikke hører til, ikke elsket og holdt af. Man har en stærk afhængighed af at blive bekræftet af andre. Man forsøger at opnå anerkendelse via præstationer i skolen, gennem idræt, på jobbet.
 • Perfektionisme er et karakteristisk træk. Man stiller meget store krav til sig selv.
 • Man går meget op i, hvad andre tænker om én og har en overudviklet evne til at være opmærksom på andres signaler.
 • Man har en tendens til at have øje for det negative ved én selv og andres reaktion på én og ser det som regel gennem et forstørrelsesglas.

  Læs mere på www.netdoktor.dk/overvaegt/overspisning

Skræmmende nok , så passer alle punkterne mere eller mindre på mig….  Passer de på nogle af jer?

Her skal man dog  huske at være utrolig påpasselig med at selvdiagnosticere sig ud fra sådanne oplistede punkter. Derfor skal punkterne udelukkende ses som værende udtryk for generelle symptomer, men at man altid skal bakke sine bekymringer op med en professionel vurdering. Dette har jeg således også opsøgt for at være sikker på ikke at falde i “selvdiagnosticerings-fælden”.

Derudover som overspiser, så går man på alle mulige vanvittige kurer eller sulter sig for at prøve at komme de overskydende kg. til livs, men ender alligevel med at tage det hele på, hvis ikke mere oveni – jeg taler af erfaring.

En ting, som jeg har lært er, at man IKKE  bliver mere lykkelig af at ens vægt siger man vejer mindre, i det man bare vil tilstræbe det endnu mindre og uanset hvad vægten endelig siger, så bliver man aldrig nogensinde tilfreds. Det er derfor vigtigt, at hvis man enten allerede har en spiseforstyrrelse eller har mistanke om at man lider af en, SÅ SØG HJÆLP! ! Betro en ven eller veninde, ens kæreste, familie, skolevejlederen eller kontakt en psykolog. Det er ikke noget som bare lige går over af sig selv – som regel bliver det kun værre og i de fleste tilfælde kræver det behandling. Husk: erkendelsen er det første skridt før bearbejdelsen kan tage plads.

Der vil i fremtiden komme flere personlige indlæg omkring mit forhold til mad, hvordan jeg kæmper med det i dagligdagen og hvilke konsekvenser det har, men for at slå helt fast, så vil dette emne ikke blive bloggens centrale omdrejningspunkt, der vil stadig være massere af indlæg om skønhed, mode, shopping etc.

Jeg håber I har det godt! Jeg har i hvert fald savnet jer og bloggen!

/Shirley

8 kommentarer til “It’s gooood to be back!”

 1. Julie juli 15, 2012 hos 5:33 pm #

  En ting jeg synes er værd at nævne er: At fortælle dig selv det er DIN spiseforstyrrelse, nytter intet. Der er ingen grund til at tage ejerskab over den, det fortjener den ikke, efter min mening. Det er en del af dig, som sikkert fylder rigtig meget, men den er ikke hele dig, eller DIN.
  Os med spiseforstyrrelser er heldigvis så meget mere end dem, så lad os endelig ikke give os selv den historie om, at vi ejer dem.:)
  (Jeg skriver dette ud fra 2. afsnit 2. linje ‘min spiseforstyrrelse’)

  • Shirley N juli 16, 2012 hos 10:15 pm #

   Du har helt ret kære Julie og tak for din kommentar, den gav meget stof til eftertanke …

 2. Daniella juli 16, 2012 hos 11:19 am #

  Hej smukke Shirley.
  Rigtig godt indlæg! Det giver megen stof til eftertanke. Jeg synes også at vi havde en god snak om emnet i torsdags.
  Det er jo et ømtåleligt emne som på den ene eller anden måde rammer rigtig mange. Både piger og drenge. Det er et emne som fortjener at blive berørt meget mere. Det bør ikke være et tabu og dit indlæg er et skridt i den rigtige retning.

  • Shirley N juli 16, 2012 hos 10:16 pm #

   Ja det synes jeg også vi havde, og det var så hyggeligt at se dig igen 🙂 Og tusinde tak!

 3. Ina juli 16, 2012 hos 11:21 am #

  Er det ikke skrækkeligt at man læser og læser og rammes af jalouxi, fordi du udtrykker dig så perfekt.. Jeg er helt forblændet … helt rørt og jeg ved snart ikke hvad!
  Wow. Wow til din formåen at se det i øjnene og derefter formulere det ned ❤
  Undskyld jalouxien.. Men.. Det betyder heldigvis kun at du og indlægget er fantastisk.

  • Shirley N juli 16, 2012 hos 10:20 pm #

   Åh, hvor var den dog bare det bedste kompliment jeg har fået længe! Tusinde tusinde tak smukke! Det er jo lidt nyt for mig – dét at være hudløst ærlig om svære ting… Jeg prøver at lære fra dig, da jeg finder det så utrolig beundringsværdigt, at du kan tale så åbent omkring ting! Det er det, jeg elsker ved din blog og dig!

 4. Vanessa juli 18, 2012 hos 8:10 am #

  Du skal vide at du er rigtig modig. Jeg sætter pris på at du gider dele det her med os. Jeg ved også hvor svært det kan være, at tage hånd om sin spiseforstyrrelse. Jeg har selv været der, eller man er der vel altid fordi de er noget der altid er i tankerne, selv så mange år efter!

  Men det er godt at have dig tilbage på bloggen igen! 🙂

 5. Tina juli 18, 2012 hos 11:08 am #

  Hey søde OG smukke!
  Fedt at du taler om det og glad for at høre at du behandler det. Det er hårdt arbejde at se nogle ting i øjnene fordi det gør så pisse ondt, men nogen gange må man slå noget i stykker for at kunne samle det ordentligt igen. Det er det hele værd at komme ud på den anden side smukkere end nogensinde før, indeni og udenpå. Og husk det er altid mørkest før daggry. Pas på dig selv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: